Wat is werkelijkheid?

Dromen vind ik heel bijzonder en zijn voor mij meestal spiegels van een situatie waarin ik me bevind, waar ik van kan leren, en een enkele keer is het een boodschap of aanwijzing. Maar zo vaak herinner ik me dromen niet.

In het kennismakingsweekend, een week voor de Vison Quest van start ging, had ik een droom waar ik weinig zin in had, en wuifde hem weg. Toen mij bij het ontbijt rond het kampvuur werd gevraagd of ik had gedroomd, was ik even van mijn stuk gebracht en zei ja. Bij het zien van de gretige ogen van de staf liet ik weten dat ik geen zin had om het erover te hebben. Ik kreeg te horen dat er nog wel meer dromen zouden volgen. Het is kenmerkend aan de Vision Quest dat het contact met de spirits, of de onzichtbare wereld noem ik het maar even, heel intens is en dat kan zich onder andere uiten in dromen.

Nou, en dat heb ik geweten!

Het is vast wel duidelijk dat ik graag schrijf en graag mijn ervaringen deel. Inmiddels reis ik niet meer fysiek over de wereld en ontdek beetje bij beetje dat deze reizen plaats hebben gemaakt voor reizen in mezelf en reizen die steeds spiritueler worden. En OOH wat is dat eng voor mij om over te schrijven!!!

Naast mijn al oude stem van binnen “ wie zit er nou helemaal op jouw verhaal te wachten”, is er nu ook de spanning om het onzichtbare en onbenoembare onder woorden te brengen. Het onzichtbare dat ik al mijn hele leven ken, maar wat pas een kort jaar geleden de weg naar buiten heeft gevonden. Wat er ineens mag zijn…

Die spanning is misschien wel net zo uitdagend als de spanning van het ontdekken van nieuwe landen, nieuwe culturen, nieuwe mensen (nieuwe beestjes :-)), dus schrijf ik voorlopig maar even door.

Hierbij wil ik mijn mooiste droom uit Drenthe met jullie delen.

Binnen 15 minuten koop ik een huis via Marktplaats voor 190.000 euro. Even snel want ik moet ook nog naar het ziekenhuis. Het is me niet duidelijk waarvoor. In het ziekenhuis zijn er heel veel mensen voor mij, onbekenden en minder bekenden. Ze blijven op afstand en amuseren zich. Er is één goede vriend aanwezig waar ik een goed gesprek mee heb. Het is alsof we iets evalueren, alsof ik iets afsluit en me voorbereid op iets nieuws.

Als ik vanaf een afstand naar mijn huis kijk, ontdek ik pas hoe enorm groot het is; het heeft zelfs een zolder!!! Dan realiseer ik me dat ik het huis eigenlijk helemaal nog niet echt gezien heb, en dat het ook best wel goedkoop was, voor de oppervlakte en de hoeveel grond met zand, bomen en water erbij. Dan is er misschien ook wel een hoop mis… Ik vlieg naar het huis (dat kon ik vroeger ook!), zie van bovenaf dat al die mensen uit het ziekenhuis zich hier ook vermaken, en kom binnen in de hal, waar inderdaad blijkt dat de vloer verzakt is, en water omhoog borrelt.

Ik ben heel rustig en kom op het idee dat al die mensen misschien wel willen helpen, en naast mijn deel van het huis is er nog genoeg ruimte voor mensen die even een slaapplek nodig hebben. En mijn nieuwste ontdekking schiet me te binnen: Ik kan koken!

Ik word heel blij wakker en heb het volste vertrouwen dat dit huis er een keer gaat komen. Geen idee waar, maar ik weet dat het ergens op me wacht.

Later die dag bedenk ik ineens beteuterd dat deze droom misschien alleen maar een symbolische betekenis heeft. Als ik me dat vervolgens ga voorstellen, word ik zelf dat enorme huis, waar ik me zo thuis voel, waar ik kan vliegen, waar plek is voor mij en voor zoveel anderen die langskomen, waar ik mensen iets te bieden heb en zij mij, en waar iedereen zich goed vermaakt. Bij die symbolische realiteit doet het fysieke huis er helemaal niet meer toe.

Hoe mooi kan een droom zijn? En hoe mooi de werkelijkheid… welke dan ook.

Advertentie

Een gedachte over “Wat is werkelijkheid?

  1. Dromen zijn echt een mooi kado aan jezelf.Geniet ervan er zijn zoveel lagen die je mag verkennen.
    en het heeft met z’n eigen “taal”ook geen belemmeringen om ander werelden in jezelf te openen.kus.jaap

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s